keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Blini-ilta

Kylmästä  ja pimeästä illasta saa kaiken irti, muutaman ystävän seurassa, blineistä nautiskellen. Tässä reseptissä ei ole tattarijauhoja, mutta taikinan happamuus syntyy piimän, kermaviilin tai vaikkapa turkkilaisen jugurtin ansiosta perinteisesti hiivalla nostattaen. Musta muuripohjalettutaikina on ihan parasta ohrajauhoineen, ja kaikenkaikkiaan resepti on hiukan miedomman makuinen kuin tattarijauhoista tehty. 
Taikinan voi laittaa tulemaan vaikka aamupäivällä, ja antaa rauhassa kohota iltaankin asti. Blinit vois hyvin paistaa etukäteen, ja lämmittää uunissa ennen tarjoamista, mutta siinä tapauksessa laittaisin pienessä kannussa pöytään voisulaa lisukkeeksi. 
Tämänkokoisen taikinan paistamiseen ei silti mene kamalasti aikaa. 

Taikina:
5dl maitoa (parasta tulee tietenkin punaisesta)
25g hiivaa (puoli pakettia)
2 1/2 dl ohrajauhoa
2dl vehnäjauhoa
------------------------------------------------------------
1tl suolaa
1dl piimää, kermaviiliä, turkkilaista jugurttia (käytin tietenkin tapani mukaan tätä)
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna
voita tai margariinia paistamiseen

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja anna käydä 2-6 h huoneenlämmössä.
Lisää joukkoon suola, piimä ja keltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Paista miedolla lämmöllä, jotta lihavat blinit paituvat kypsiksi asti. 
Ohjeesta tuli perus-blinipannulla 8 pulleaa lättyä.

Rasvaa blinien paistamiseen kului parisataa grammaa, 
mutta mä olenkin "voin rakastajat"-seuran perustajajäsen. ;)

 
Mun kakkoskodissa on joskus tunnelmaa. 
Etenkin toi töllö keskellä ruokapöytää on erityisen romanttinen elementti.




Lisukkeeksi esim.
smetanaa
hunajaa
suolakurkkua
silputtua sipulia
mätiä
graavattua/kylmäsavustettua lohta
sienisalaattia

 Meillä oli tarjolla smetanaa, suolakurkkua, punasipulia, sienisalaattia ja graavia lohta, mutta muitakin vaihtoehtoja on tullut kokeiltua. Joku jokirapu-hässäkkä vois myös olla kova. Toisaalta kevättalvi menee aina hitaasti, että ehtiihän tässä vielä tekemään yhdet jos toisetkin blinit. Hauskaa talvista iltaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti