tiistai 17. toukokuuta 2011

Tonnikalamajoneesi


Taloudessamme syödään paljon lihaa ja pastaa yms., joten välillä tekee mieli jotain ihan muuta. Mikään erityisen kevyt resepti tää ei ole-mun mielestä ruuassa tärkeintä onkin maku, ei kalorit. En ole mikään suuri purkkitonnikalan ystävä, mutta tonnikalamajoa tekee mieli aina tasaisin väliajoin. Olen joskus hurahtanut paikallisen kahvilan tonnikalapatonkiin ja tätä tulee tehtyä vähintään kerran kuukaudessa. Voit tehdä majoneesin itse allaolevalla ohjeella tai ostaa kaupasta valmista.


Perusmajoneesi



1      munankeltuainen
1tl    sinappia
        suolaa
        jauhettua mustapippuria
        paprikajauhetta
2tl    viinietikkaa
2dl   öljyä
1-2,5dl jogurttia, rahkaa tai kermaviiliä

Mittaa kulhoon keltuainen, mausteet ja viinietikka. Lisää öljy hitaasti ohuena nauhana samalla voimakkaasti sekoittaen, tämä onnistuu helpoiten sähkövatkaimella täydellä teholla. Aluksi öljyä kannattaa kaataa tosi hitaasti, mutta loppua kohden voi kaadella vähän huolettomammin. Valmis majoneesi on tasaista ja paksua.
Mulla on tapana "jatkaa" majoneesi kevytmajoksi, mutta se on ihan makuasia. Tota turkkilaista jogurttia laitan joku pari desiä, niin että majoneesi hiukan ohentuu, mutta pysyy silti jämäkkänä. Yleensä teen koko satsista kevytmajoneesia, vaikka tonnikalamajoneesiin tarvitaan vain puoli annosta. Ylimääräisen majoneesin maustan esim. sinihomejuustolla, chilillä tai curryllä ja käytän myöhemmin.


Tonnikalamajoneesi


1/2   annosta perusmajoneesia "kevennettynä"


1      purkki tonnikalaa vedessä

ripaus sokeria
1/2tl suolaa
1/4tl mustapippuria
0,5dl tilliä hienonnettuna 
tai 2tl kuivattua tilliä
2rkl sitruunamehua

Purista tonnikala madollisimman kuivaksi. Usein käytän Rainbow vaaleaa tonnikalaa paloina vedessä Yleensä avaan purkin ja puristan kannella, samalla purkkia kallistaen kaiken mahdollisen nesteen pois. Näin majoneesi pysyy paksuna, jolloin sitä saa leivälle paksumman kerroksen. :)
Sekoita perusmajoneesi ja tonnikala kulhossa. Lisää mausteet mukaan ja sekoita. Tonnikalamajo on parhaimmillaan kun se on maustunut jääkaapissa pari tuntia tai vaikkapa seuraavaan päivään. Tavallisesti olen kuitenkin niin kärsimätön että sitä on päästävä maistelemaan heti. Majoneesi on parasta patongin kanssa, mutta maistuu myös ruisleivän ja näkkärin päällä. Miksipä sitä ei voisi käyttää voileipäkakussa tai tuulihattujen täytteenäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti